Status + store nyheder!!

Hvad har jeg lært i ACT? #6

Hej bloggen og velkommen tilbage til endnu en dag i ACT.

 

Dagens hjemmeøvelse drejede sig om at gå en mindfulness-tur med fokus på forskellige sanser, dvs. lugtesans, smagssans, synssans, følessans, høresans.

I did not do this. Jeg havde glemt alt om det, og jeg tænkte, at jeg bare kunne lave øvelsen på vej over til ACT, når jeg gik fra klinik, but that didn’t happen, for jeg havde mega travlt, og spurtede derfor over til ACT, ikke meget mindfulness over det, whoopsie.

Vi gennemgik øvelsen, og altså, det her foregik d. 28/5. Jeg skriver det her d. 28/7. Jeg kan ikke huske, hvad folk fortalte om deres mindfulness tur. Nogle havde godt af det, kan jeg huske. Andre ikke. Så ja, det er jo en smagssag (pun intended), hvad man synes om det. Personligt er det her mindfulness ikke lige min kop te – jeg bliver for utålmodig.

 

Dagens tema var værdier.

Disse er vigtige at kende til, fordi at hvis vi er klar over vores værdier, gør det det nemmere at handle mod disse, for at få et bedre liv. Vi kan nemlig ikke udholde smerte, bare fordi – vi har brug for en form for mening i det, før det er tåleligt. En lille Aaron Antonovsky ting (jeg er vild med Antonovsky og Oplevelse Af Sammenhæng?? anyone?? long story short: Antonovsky fortæller også om det her med, at vi som mennesker har brug for mening i vores liv, for at kunne håndtere forskellige belastninger).

 

Hvad er værdier så?

Værdier karakteriseres ved at være et udsagn om, hvad vi ønsker at stå for, og hvordan vi almindeligvis ønsker at opføre os, både overfor os selv og andre.

De er overordnede principper, som kan lede os og motivere os.

De er altså vores hjertes inderste ønsker, for den måde, vi ønsker, at interagere med verdenen, andre mennesker, og os selv på.

Værdier er vedvarende handlinger, dvs. ting man gør, og bliver ved med at gøre. Ikke noget, vi er. Lykke er f.eks. ikke en værdi. Det kan være et positivt biprodukt af vores værdi.

De handler også om globale kvaliteter ved denne vedvarende handling.

Værdier er ønskede eller valgte kvaliteter, ved en vedvarende handling.

Værdier er heller ikke lig med mål, idet værdier er vedvarende. Lidt mere om forskellen på værdier og mål, herunder:

Værdier er altid til rådighed, og vi kan altid handle på dem eller lade være. De er her og nu, og gør det nemmere at være til stede i nuet. De vælges frit, og vi behøver ikke handle på bestemte måder, vi vælger at gøre det, fordi det betyder noget. Og man kan aldrig sætte flueben ved en værdi, da man altid kan blive ved med at efterleve den.

Mål derimod er ikke altid til rådighed, da man ikke altid kan handle efter sine mål. Mål er også fremtidsorienterede, og når vi opnår det, er det ikke længere et mål. Lever man et målfokuseret liv, er det derfor svært at være til stede i nuet. Derudover kan man sætte flueben ved et mål, når dette er opnået.

Med det sagt er det vigtigt også at have mål i livet – bare vigtigt, at det ikke kun er mål, man har i livet.

Det er bl.a. vigtigt at have værdier, og ikke kun mål, fordi værdier kan fungere som et kompas, der navigerer os rundt i livet, netop fordi man hele tiden kan arbejde hen mod dem. Du kan ikke navigere efter et mål der hedder “blive fodboldtræner”, hvis du allerede er dette. Du kan derimod arbejde mod en værdi, der hedder f.eks. “være et godt forbillede”, hele tiden.

Værdier giver os derfor et effektivt værktøj til at styre vores liv i retning af den forandring, vi ønsker – dvs. ved at gøre det, vi vurderer er vigtigt for os, kan vi skabe forandring.

 

Og derfor er det vigtigt, at stille ét spørgsmål – hvad er vigtigt for dig? Hvad er DINE værdier?

I ACT fik vi udleveret nogle ACT-kort. De var faktisk ret gode. Kan købes her. De lyserøde er værdikort, og de andre er samtalekort. På linket kan man se eksempler på værdikort. Der var 40, så der var ret mange, og man skulle vælge TRE. Det var fandeme hårdt, for der var så mange gode. Jeg valgte tre, hvor at jeg kunne få nogle af de andre indunder, fordi de tre jeg valgte, var ret brede.

Mine valgte kort blev:

  • Omfavne øjeblikket. Fordi jeg gerne ville blive bedre til at være i nuet, og ikke tænke så meget over alting.
  • Egenomsorg. Fordi jeg gerne vil være bedre til at passe på mig selv, kende mine grænser, og være tilgivende overfor mig selv, og giver mig selv lov til at gro og vokse, i det tempo, jeg nu engang gør det i.
  • Give og tage i mod kærlighed. Fordi jeg gerne vil være venlig, empatisk, og respektfuld overfor andre. Bliver bedre til at vise mine følelser overfor andre, og blive bedre til at tage i mod og tro på, at andre kan have positive følelser overfor mig. Det var især relevant ift., at jeg har fået en kæreste, og jeg synes det er MEGET svært, at tro på, at han vil mig… for hvorfor skulle han det? Og hvorfor siger han sådan og sådan? Er det et trick? En prank? Hint: det er det ikke, men det siger min hjerne hele tiden til mig… og det vil jeg gerne have, stopper.

Vi afsluttede med, hvad vi tænkte om det kommende. Ærligt, jeg tænkte, det blev hårdt arbejde (og det blev det).

Det var faktisk alt for denne gang.

Jeg håber det her indlæg har kunnet inspirere lidt, til at få jer andre til at tænke på, hvad der er vigtigt for jer i jeres liv, og hvad I gerne vil have ud af… ja, alting. Hvilke værdier er vigtige for jer? Er det at være venlig mod andre? Er det at være engageret? Er det at være kreativ? Er det at tænke ud af boksen? Hvad er det? Lever I efter det? Hvad kan I gøre for at leve efter det?

Tro mig – det bliver nemmere at kæmpe mod sine dæmoner, når man ved, hvad dælen det er, man kæmper for!

Glem ikke at følge mig her eller på bloglovin‘. Til vi ses igen:

– Cecilie x

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Status + store nyheder!!