Tokyo - Dag 8 - fra Ebisu til Oedo Onsen

Tokyo – Dag 9 – Shitamachi Museum, Ueno

Torsdag er dagen før, vi smutter til Disneyland. Spændingen var stor, men der var også lidt tristhed involveret ved, at skulle væk fra vores trygge, nye rammer her i Kayabacho.

Lillebror havde i går nævnt, at han gerne ville tilbage til Akihabara (ofc) :))) så jeg havde sagt, at det kom sgu ikke til at ske, vi var færdige med Akihabara, og der var ikke tid i vores plan til, at kunne tage tilbage, bare fordi han havde ombestemt sig, og gerne ville have flere kort!

Alligevel blev vi dog enige om til morgenmaden, og da vi gjorde os klar, om at prøve at tage til Akihabara først. Vi skulle jo til Ueno, og den strækning havde vi gået før, så hvorfor ikke igen? Vi skulle også gå strækningen fra Ueno-Asakusa, men det burde ikke blive for svært, så vi besluttede, at give det et forsøg.

Da vi kom til Akihabara, havnede vi jo så et noget andet sted, end sidst, da vi kom modsatte sted fra, og havde derfor ret svært ved at finde rundt – også fordi vi jo var i daglys nu. Jeg prøvede ved flere lejligheder at styre mod stationer for at få net, men Google Maps var ikke meget samarbejdsvillig, og skiftede hele tiden mening om, hvor vi skulle hen… jesus. Så vi prøvede os frem, og jeg stod sådan “ah, ja, det her er da velkendt??” … og ganske rigtigt! Endelig blev tingene mere velkendte.
Jeg blev dog også hurtigt enig med mig selv om, da vi nåede til stationen, vi sidst var taget hjem fra, at vi var gået meget for langt. Så måtte vi tilbage. Vi gik lidt frem og tilbage i forvirring, indtil jeg endelig spottede min Animate, og derfra kunne vi finde Mandarake – klokken havde netop passeret 10, så jeg tænkte, der var åbent.
… Hvilket der ikke var. Butikken åbnede fucking først kl. 12 :)))
Meget slukørede gik vi så mod Ueno.

Her skulle vi besøge Shitamachi Museet; der stod i Tokyo guiden, at dette museum “genskaber livet i Tokyos proletarkvarterer i Meiji- og Taisho perioderne (1868-1926), før byen blev ødelagt af henholdsvis Kanto-jordskælvet i 1923 og Anden Verdenskrig i 1945. Entréen var 300 yen pr. voksen, og 100 yen pr. high school student, så prisen var til at overkomme – og jeg vil sige allerede nu, at det fandeme er det bedste museum, vi har været på, gennem hele vores tur gennem Tokyo. Fuck, jeg var altså glad for det.

img_0581 img_0582 img_0583 img_0585 img_0586 img_0590 img_0591 img_0629

Vi fik en guidet tur på underetagen af en engelsktalende guide. Hun var okay til at tale sproget, og vi forstod det meste, til trods for, hun talte meget lavt – man kunne godt høre, hun var usikker, i sine ord.
Underetagen var opbygget som en gammel Shitamachi Gade, hvor vi kunne se butikker og huse.
Det I ser ovenfor er et købmandshus, der producerer og sælger hanao sandaler. Bygningen er lavet i en traditionel stil, og indeholder et rum, hvor sandalerne bliver lavet, og et hvor de sælges. Jeg tror trappen fører op til selve huset, hvor de “bor”, dem der ejede butikken, men jeg er ikke sikker. Tovene er jo så der, hvor de laver sandalerne, og der hvor jeg sidder, er hvor de bliver solgt. I kan se, der er en lykkekat bag mig (hvid, den kan lige skimtes). Den holder højre pote oppe, hvilket betyder, at den skal tiltrække held og penge. Ved siden af uret, hænger der en figur, der skulle holde ildebrande væk, eller noget i den stil – jeg kan ikke helt huske det, og jeg glemte, at snuppe folderne, der var rundt omkring :/

img_0595 img_0596 img_0598

På den anden side af købmanden, er der et bebyggelseshus, der deles af to familier. Her deles de om en brønd, noget vasketøjsgrej, et bålsted til at lave mad, og en skraldespand (øverste billede til højre), som man hiver op i, når man tømmer. Meget spændende.

img_0601 img_0603 img_0605 img_0606 img_0607 img_0608 img_0611 img_0612

Den første familie er en mor og datter, der har en slikbutik, og på nr. 2 billede er der en lille figur på en hylde, der ligner et hus, med en potteplante foran – også en “talisman” mod ildebrande. De to sidste billeder her illustrer et toilet, med håndvask (man trækker i den snor, jeg har forsøgt at snuppe billede af på nederste billede), hvorefter man tørrer hænderne i håndklædet.

img_0614 img_0616 img_0617 img_0622

Den anden familie er en kobbersmedsfamilie. På andet billede ses der igen en “talisman” der bruges til at holde ildebrande væk – jeg har sidenhen læst lidt op på myten, men er ikke blevet synderligt klogere, desværre.
Det nederste billede er dog interessant. Den lille vase er faktisk en kande, der bruges til sake, og den lille kop ved siden af, er så et sakeglas. De små brune dimser ved kedlen er til mad, hvis jeg husker rigtigt, så man kan opvarme sin mad – mega smart. Nedenunder kedlen er der så lidt brændende ild, der holder begge dele varme – supersmart!
Guiden fortalte også, at man drak varm sake om vinteren, kold om sommeren – men også, at det oftest ville være dårlig kvalitetssake, man varmede op, for at sløre, at det ikke var kvalitet. Smart…

img_0623 img_8798

Det sidste, vi prøvede, inden vores rundvisning sluttede, var selvfølgelig en helligdom! Den var meget lille, og jeg ved ikke, om det er autentisk eller ej… Det er lidt svært at se på billedet, men det er lidt en kattehelligdom – katten figurerer i hvert fald flere steder. Guiden fortalte at man stillede mad, fisk, hvis jeg husker rigtigt, ud til lige netop denne helligdom, for at ære guderne – jeg fortalte hende, at det mindede lidt om det vi gjorde omkring jul, når vi stillede risengrød og pebernødder ud til nisserne. Det syntes hun var meget pudsigt.
Derefter prøvede vi noget, som især jeg godt har kunnet tænke mig at prøve, men aldrig fik gjort :/ ved alle helligdommene, var denne aktivitet kun på japansk. Det er nemlig tradition, at man selvfølgelig får en spådom – men det virkede lidt dumt, når jeg ikke kunne sproget. Her havde de dog en oversat version, så vi kunne få lov til at prøve. Først rystede man sådan en krukke, hvorefter man tog en pind ud – på pinden stod der et nummer. Så skulle man over i nogle miniskuffer, hvor man fandt nummeret, åbnede skuffen, og snuppede spådommen. Min er den øverste, og lød således: “No. 33 Good Fortune: You will be happy, getting support from unexpected aspect or person. Believe in God and Buddha, and keep on having memorial service for your ancestors. Your illness can completely be cured, when you are examined by the doctor from the south east. All those happy affairs, including marriage proposal, will go well. Lost articles are late to be found. Look for them at lofty place. You will win in dispute. The person you wait for will come. Your business will be prosperous more and more, both for selling and buying. You will cultivate your virtue, when you have close connection with your superior. Good all for moving and building house. Merchant will suit you for your job, for any kind of commodity. Those related to tatami mat thread, paper or something, will be recommendable. Your wishes are realized. You are not happy with your children at first, but will be fortunate afterwards.”
Jeg er typen, der rigtig gerne vil tro, men ved sgu ikke, om jeg gør. Oh well. Det var i hvert fald en hyggelig oplevelse <3 jeg må dog lige indskyde nu, inden jeg glemmer det, at jeg er frygtelig ked af, jeg ikke lavede det her indlæg noget før, dengang alle minderne stod helt friske i min hukommelse :/ øv altså. Vi takkede af, og blev derefter efterladt til os selv – både til at gå rundt nedenunder, men også til at smutte op på førstesalen og kigge.

img_0560 img_0561 img_0567 img_0566 img_0565-2 img_0562 img_0574 img_0576 img_0577 img_0551-2 img_0556-2 img_0557-2 img_0549-2

Første salen havde en kollektion af forskellige displays. Først var der noget om livet generelt, og så et eksempel på et hus og hvordan det kunne være indrettet, dertil noget, der lignede en bar, men faktisk er for legetøj til børn. Det nederste billede er endda et køleskab – jeg troede ved første øjekast, det var en pengeboks af en art! De små displays viser Shitamachi ånden og kulturen, og er lavet for at mindes tiden dengang… i løbet af displayene stod der også noget om Kabuki-teaterene, Anden Verdenskrig og kvinder/børns rolle heri, samt klargørelse til OL. Alt sammen vældig spændende, og jeg kan bestemt anbefale, at smutte forbi, hehe.

img_0669 img_0670 img_0671

Da vi gik, fik vi en lille æske med, samt nogle snurretoppe – og vores spådom i print på engelsk. Alt i alt, et superfantastisk museum, anbefaler det virkelig! Kunne bestemt godt finde på at komme forbi igen en dag, hehe.

Nå, formiddagen var kun lige gået, og vi kunne nu bevæge os videre gennem Ueno. <3

Tak for nu, næste indlæg kommer snarest muligt <3 jeg er trods alt godt 1,5 måned bagud med mine indlæg, sigh. Skolen dræner mig simpelthen!

Følg med på Bloglovin‘, så du ikke misser et indlæg <3

– Cecilie x

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tokyo - Dag 8 - fra Ebisu til Oedo Onsen